След като официално встъпи в длъжност, 46-ият президент на Съединените американски щати Джо Байдън веднага започна с отмяна на политиките на предшественика си Доналд Тръмп. Голяма част от решенията, които администрацията на Байдън ще вземе, са свързани с качествена промяна в американската енергийна политика. Какви ще бъдат те, обобщава за 3е-news.net енергийният експерт Борислав Боев.

Инвестициите във ВЕИ ще бъдат водещи в електроенергетиката. Плановете на администрацията на Байдън са за масирани инвестиции във ВЕИ сектора. Преформулираната американска "Зелена сделка" се оценява на 1,7 трлн. долара за следващите 10 години. Електроенергетиката ще заема водещо място в списъка със сектори, които ще бъдат реформирани. Само за тази година се очаква ВЕИ да имат 70% дял при нововъведените електроенергийни мощности. Това на практика означава, че енергийния баланс в страната е застрашен, заради ударното навлизане на енергийни мощности с непостоянен и непредвидим характер.

Щедрото държавно подпомагане, обаче, създава предпоставки не само за дисбаланси в електроенергийната система, но и в пазарните процеси. Така например се получава сериозна неравнопоставеност между различните видове енергийни източници, която не отчита реално техните технико-икономически предимства и недостатъци. Възможността неефективни енергийни източници да "подбият" пазарните позиции на ефективните такива, възползвайки се от предимствата на последните, е реална и тя е в следствие точно на тези правителствени интервенции.

Политиката на министерството на енергетиката (Department of Energy - DOE) също трябва да се следи изкъсо. Бившият губернатор на Мичиган Дженифър Гранхолм е изборът на Джо Байдън за енергиен министър. Тя олицетворява типичния мироглед на Демократическата партия за енергийната политика, който се вписва в концепцията, че "хората трябва да спрат климатичните промени". Като губернатор на Мичиган Гранхолм водеше политика, съсредоточена в мащабно финансиране на привилегированите енергийни източници в лицето най-вече на ВЕИ. Други амбициозни програми бяха насочени в предоставянето на сериозни административни и данъчни облекчения, свързани с електрификацията на транспорта и инвестициите в съхранение на електроенергията. Впоследствие обаче се оказва, че нейната основна икономическа програма "Michigan Economic Growth Authority", съобразно която се предоставят данъчни кредити на 434 проекта, е претърпяла пълно фиаско.

3е-news.net