Безлюдни плажове, барикадирани магазини, стотици затворени хотели: след шест месеца без чуждестранни туристи Пукет, перлата на Тайланд, изглежда злокобно. Хората се опитват да оцелеят с различни стратегии за справяне със ситуацията и солидарност. Летовниците обаче не са готови да се завърнат, което увеличава опасенията преди наближаването на активния сезон, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Това е по-лошо от цунамито през 2004 година, потвърди пред АФП собственикът на Вийт ризорт (Vijitt Resort), комплекс от луксозни вили, чиито цени са се понижили с 85 процента. Целият остров е засегнат и влиянието на коронавируса ще е много по-дълготрайно, допълва той.

Контрастът е поразителен: перлата на Андаманско море, която е втората най-посещавана дестинация в Тайланд след Банкок, е посрещнала над 9 милиона посетители миналата година.

Сега рядък вид морски костенурки се завръща да гнезди на четирите безлюдни плажа, почти всички 3000 хотела са затворени, а в Патонг, центъра на нощния живот и платения секс, едва 5 процента от магазините са отворени.

В квартала на червените фенери някои нощни клубове с танцьорки предпочитат за момента да не пускат кепенците, за да помогнат на персонала си. Няма да издържим до края на годината, казва собственикът на бара Пум пуи (Pum Pui) Джантима Тонгсрийерн, докато три момичета танцуват без ентусиазъм пред празните маси.

От туризма идват 80 процента от приходите на острова, а над 300 000 души работеха в сектора.

Десетки хиляди безработни се завърнаха по родните си места през последните месеци.

Останалите на острова, се опитват да се справят със ситуацията по различни начини: някои приемат огромни намаления на заплатите, другите се редят на опашките за хранителни помощи, а трети се преквалифицират.

Кралството, което досега беше относително пощадено от коронавируса (3622 заразени и 59 смъртни случая) се страхува повече от епидемията, отколкото от икономическата криза и предпочита да запази имиджа си на безопасна страна, дори ако това застрашава работните места на милиони хора.

Два теста за Ковид-19, 28 измервания на температурата, 24 часово наблюдение от лекари и охрана: първите чуждестранни летовници на острова ще трябва да се подложат на 14-дневна много строга карантина в един от одобрените хотели, които предлагат луксозни пакети на висока цена (няколко хиляди долара на човек).

След това те биха могли да останат до девет месеца в страната.

Много малко хора се интересуват от тези предложения, каза собственикът на Вийт ризорт. Това няма да възстанови икономиката в дългосрочна перспектива, но ще ни позволи да поемем глътка въздух в очакване на по-добри времена, добави той.

Развитие без правила, застрояване с бетон на крайбрежието, унищожаване на екосистеми: пандемията принуждава Пукет да преосмисли политиката си за туризма.

Преди кризата тайландците бяха едва 30 процента от посетителите спрямо 70 процента чуждестранни туристи. За да не потъне изцяло островът, Тайланд пусна пакети с отстъпки за гражданите си: престой с две нощувки, с включен самолетен билет, струва 26 евро на човек.