Ако България приеме еврото, едва ли ще има някакво сериозно увеличение на цените. Тези опасения не са основателни, най-малкото, ако погледнем опита на някои прибалтийски страни, а също и на Словакия, която се присъедини към единната валута при малко по-различни дефлационни условия, но въпреки това и там не се отчете поскъпване.

Това коментира в ефира на БНТ икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

Относно предвиденото покачване на лихви по кредитите, Вулджев обясни, че това е логично. Пазарът на труда няма да е толкова активен, а покачването на заплатите ще се забави, допълни експертът.

Това обаче означава и друго - че лихвите по депозитите ще нарастват, което е добре за тези, които имат депозити, добави икономистът Владимир Каролев, който също бе гост в студиото.

И двамата обаче са категорични, че цените на имотите ще тръгнат надолу, ако лихвите се вдигнат. Така че ако ще купувате апартамент - изчакайте, коментираха те.

Владимир Каролев добави още, че единственият начин българите да станат по-заможни е с повече работа. "Ако това се случи, след 10 години ще говорим с други цифри. Според мен обаче по-важният въпрос е какво става с някои много по-важни рискове в икономиката, например водния сектор и загубите на вода или дълговете на "Топлофикация - София", която във всеки един момент може да фалира", посочи Каролев.