Няма разлика в цената между отоплението с климатик и парно. Това каза пред Нова тв директорът на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"Парното си остава константна величина през годините и е било най-евтино, с изключение на някои видове сгради, в които има отказали се, кражби и дори несправедливо разпределение на енергията. Сградите след 2001 г., където има и изолации, там парното е най-икономически изгоден вариант за отопление", каза още Николов.

По думите му няма разлика в цената на отопление с климатик и парно. "Отоплението с климатик обаче означава, че в дома ни няма да има топла вода. Цялостната сметка няма да е толкова различна при тези видове отопления, но климатикът е в пъти по-ефективен от обикновената печка", каза още Николов.

Според него конвекторните печки завъртат въздуха по определен начин, но от гледна точка на икономията не се различават от останалите електроуреди. "Всички електроуреди имат еднакъв коефициент на полезно действие. Единствено при климатиците и термопомпите има енергиено спестяване", заяви той.