Често се случва да излезете с колеги на обяд и някой от тях да се храни по-бавно, докато останали вече са омели чиниите си. В много страни бавното хранене е съвсем нормално, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Хората във Франция отделят най-много време за хранене и пиене на ден - средно 2 часа и 13 минути. Съседите им от Италия и Испания обаче не са много по-назад, като заделят средно по два часа дневно.

Южнокорейците пък прекарват 1 час и 45 минути в ядене и пиене всеки ден, докато в Китай този "ритуал" продължава с пет минути по-малко. Храненето е доста по-скоростно преживяване в Северна Америка, където канадците прекарват час и пет минути в хранене и пиене всеки ден, докато в САЩ това отнема само част и две минути дневно.

 

 

Изследването на ОИСР показва още, че жителите на Франция и Италия се грижат най-много за себе си. Французойките отделят цели 12 часа и 41 минути дневно, като изпреварват италианките, които посвещават 11 часа и 45 минути от деня си на грижи за себе си. Мъжете в тези две страни не отстъпват на дамите. Французите отделят 12 часа и 23 минути дневно за грижи за себе си спрямо 11 часа и 50 минути за италианците.

Жените в Норвегия прекарват най-много време в почивка пред телевизора или в забавления с приятели (6 часа и 6 минути на ден), следвани от белгийките с 5 часа и 46 минути. Във всички изследвани страни мъжете имат повече време за развлечения, докато жените заделят повече часове за неплатена домакинска работа.