Правителството одобри 2 422 000 лева за 6258 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма "Отново заедно". Те са разпределени в 570 групи. Придружават ги 662 учители или други педагогически специалисти, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Финансирането се разпределя между 236 училища - 216 общински и 20 държавни. Средствата за общинските училища се отпускат по бюджетите на общините, а за държавните - по бюджетите на Министерството на образованието и науката, на Министерството на младежта и спорта, и на Министерството на културата. Те представляват 70 процента от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30 процента ще се изплатят, когато в Министерството на образованието и науката се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.

На 14 юли т.г. правителството одобри 997 850 лева за 2577 ученици, които ще бъдат придружавани от 274 ръководители.

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по "Отново заедно" продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г., или до изчерпване на финансовия лимит, информират от МОН.