Френското правителство е готово на компромис по плановете си за пенсионна реформа, но няма да се откаже от намерението си да преструктурира системата, която позволява ранно пенсиониране за някои категории служители, обяви кабинетът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Президентът Еманюел Макрон бе избран през май 2017 г. с обещание да реформира щедрата социална система на Франция и се зарече да въведе точкова пенсионна система, при която всички работещи ще имат еднакви права.

Правителството работи по първия проект за реформата. Междувременно синдикатите в държавните компании, управляващи жп и метро мрежата, в които някои служители могат да се пенсионират в началото на 50-те си години, обявиха национална транспортна стачка на 5 декември.

"Правителството е решено да изгради универсална пенсионна система. . .ще си оставим обаче необходимото време", каза премиерът Едуар Филип на пресконференция.

Той изрази готовност да приеме компромис между "незабавен и брутален преход", при който реформата би засегнала хората, родени след 1963 година, и варианта за включване в нея само на тези, които ще влязат на трудовия пазар след 2025 година.

Официалната пенсионна възраст във Франция е 62 години. Съществуват обаче над 40 различни пенсионни системи, някои от които позволяват пенсиониране в средата или края на 50-те години на работещите, а за кондукторите в парижкото метро - дори в началото на 50-те им години.