През 2017 г. износът на мебели надхвърля 335 млн. евро. Трендът на увеличение е устойчив през годините, а в сравнение с 2008 г. е нараснал близо два пъти. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на най-големия форум за мебелната промишленост в България - изложенията "Техномебел" и "Светът на Мебелите", съобщиха от министерството.

Сред държавите в топ 10 за българския износ присъстват държави като Германия, Франция, Италия, Великобритания и дори далечен Китай, е подчертал Александър Манолев и е допълнил, че българският бизнес заслужава поздравления за високото качество, което предлага и благодарение, на което се налага на толкова конкурентни пазари. Той се е спрял и на някои от основните проблеми на сектора с недостига на квалифицирани кадри и борбата със сивия сектор в отрасъла и е акцентирал на мерките, които предприема Министерството на икономиката за тяхното решаване.

Произведената продукция в сектора през 2017 г. надхвърля 919 млн. лв., а оборотът на компаниите е около 1 млрд. лв., е станало известно на форума. Манолев е изтъкнал, че както чрез Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", така и чрез други инициативи на министерството, ще продължи подкрепата за бранша.

В рамките на изложенията са били връчени и отличията в конкурса Българска мебел на годината.