Изявлението на Катар, че излиза от ОПЕК, направено преди среща на организацията във Виена, дестабилизира още повече обстановката около преговорите, бездруго напрегната заради спада в цените на петрола, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Катар ще напусне ОПЕК догодина, заяви вчера новият министър по въпросите на енергетиката Саад бин Шарида ал Кааби. Решението ще влезе в сила от януари 2019 година.

Официалната версия обяснява тази стъпка с преориентиране на страната от производство на петрол към газ, но експертите са убедени, че действията на Доха имат политически подтекст, напомня вестникът "сериозния конфликт" между Катар и съседните страни от година и половина насам.

Добивът на петрол в Катар не е голям, но демаршът на страната може да разклати позициите на Саудитска Арабия, а рязкото засилване на газопроизводството - да изостри конкуренцията с Русия на енергийния пазар, посочва "Комерсант".

Доха е уверена в силите си и демонстрира, че е независима от своите съседи, включително от Рияд, смятат експерти на изданието. Според тях Катар вече се е научил да преодолява икономическите последици от наложената му блокада, включително с подкрепата на САЩ, които имат в Катар военна база, най-голямата в региона, както и чрез запазените връзки с европейските столици, Русия и регионалните играчи.

"Това едва ли би станало, ако я нямаше кризата между Рияд и Доха", изтъква руската ориенталистка Елена Мелкумян. "Това на първо място е удар по Саудитска Арабия", смята и Дмитрий Фроловски, експерт по Катар.

"Доха разполага с няколко варианта за действия срещу Рияд. Първо, да наеме лобисти във Вашингтон и да смазва саудитците именно там, второ - да активизира подкрепата си за хусите в Йемен, и трето - да отслабва позициите на Саудитска Арабия в различни инстанции и международни структури, както направи сега", обяснява наблюдателят.

Според него сега е най-удобното време, за да бъдат разклащани позициите на Рияд, с оглед негативния фон - убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и съществуващите "доста на брой политически противоречия в региона".

"Не всички са доволни от споразуменията за петрола между Саудитска Арабия и Русия. Катар показа, че никой не е длъжен да се движи в руслото на решенията на Москва и Рияд", добавя Фроловски.

И наистина изявлението на Катар прозвуча веднага след поредната демонстрация на руско-саудитските връзки - на 1 декември президентът на федерацията Владимир Путин заяви след разговори с престолонаследника Мохамед бин Салман, че страните са постигнали споразумение да намалят добива на петрол. Все още се преговаря само за количествата, допълва "Комерсант".