Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас на 22 май ще обявят началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Интерконекторът между двете страни е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Проектът е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа, допълниха от Министерски съвет.

Церемонията за началото на строителните дейности по проекта ще се състои от 11.30 часа на 22 май до с. Кирково, на пътя преди ГКПП Маказа, се посочва още в съобщението.

Наскоро стана ясно, и че проектната компания "Ай Си Джи Би" АД е приключила успешно процедурата за възлагане на обществената поръчка за проектиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка. Първоначален интерес към ограничената процедура, провела се в две фази, е бил заявен от 11 международни и български компании и обединения. Участникът, който в най-голяма степен покрива техническите и финансовите условия, е J&P AVAX S.A, който за обща цена от 144 850 000 евро е определен за изпълнител на обществената поръчка за проектиране, доставка и строителство, посочиха от "Ай Си Джи Би".

Договорът за строителство ще се изпълнява за период от 18 месеца.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не един и два пъти е коментирала, че темата за втечнения газ е важна за България и региона. Страната ни все още е зависима от един доставчик на газ и затова усилията на България са да стане независима при доставките. В тази връзка най-важен е проектът за интерконектора между България и Гърция, който ще даде сигурност в целия регион. Според Петкова газовата връзка между двете страни трябва да бъде готова през 2020 година.