Десислава Трифонова - освободена вчера от поста изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), обяви в ефира на БТВ, че приема уволнението си като реваншизъм спрямо нея и правителството на бившия премиер Бойко Борисов, което я е назначило на поста.

Преди ден стана ясно, че бившият зам.-министър на икономиката Стамен Янев ще ръководи отново Българската агенция за инвестиции. Това оповести в четвъртък служебният министър на икономиката Кирил Вълчев пред журналисти в Министерския съвет след края на първото официално заседание на служебния кабинет.

Завръщането на Янев обаче бе белязано от скандал. Изненадана от внезапната промяна на върха, досегашният ръководител на БАИ Десислава Трифонова заяви пред медиите, че е била изгонена, изхвърлена, без каквито и да е обяснения, а Стамен Янев нахлул буквално като мутра в кабинета й. (Стамен Янев бе назначен на поста в МИ на 27 юли 2020 г.)

Самият Янев каза в отговор, че в случая не е необходимо представянето на мотиви.

"Уволнението се случва без предупреждение. В мотивите пише - прекратяване на договора без предизвестие от органа по назначение. Министър Кирил Петков не ме извика и не каза за проблема. Той влезе и каза да се махам", каза още освободената от поста.

Трифонова е учила за юрист в Софийския университет и твърди, че има голям опит в управлението на големи потоци от финанси. Тя е назначена на поста от бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

"Имам 10-годишен опит в публичната администрация. Работила съм в различни ведомства и в МС. Била съм Началник на отдел в ДФ "Земеделие" в Министерство на финансите съм работила", обясни Десислава Трифонова. Тя заяви, че няма да търси правата си по съдебен път, но добави, че е имала големи успехи за 5 месеца.

"Над милиард и 100 милиона привлечените инвестиции. Нямаме още чуждестранни, но се водеха сериозни преговори с американски компании и една корейска", обясни тя и допълни, че Българската агенция за инвестиции не се занимава само с чуждестранни инвеститори. "Тя се занимава и с местни инвестиции. В тези сертифицирани проекти за инвестиции са включени и местни бизнеси, и разширяване на чуждестранни компании, които решават да се разширят у нас", обясни Трифонова.