Доходността на гръцките държавни ценни книжа спадна днес рязко до ново исторически ниско равнище след предсрочните парламентарни избори вчера, спечелени от консервативната Нова демокрация, което породи надежди, че вниманието на страната отново ще бъде фокусирано върху икономическото й възстановяване, съобщи Ройтерс и БТА.

Доходността на гръцките десетгодишни облигации спадна с 14 базови пункта в ранната търговия и достигна до исторически минимум от 2,016 процента, като компенсира покачването с 12 базисни пункта в петък.

От началото на годината доходността е спаднала с 200 базисни пункта, като Гърция вече се представя по-добре от Италия на финансовите пазари.

Доходността на петгодишните гръцки книжа спадна с 12 базисни пункта со 1,046 процента.

Европейската комисия и финансовите министри от еврозоната трябва да дадат на Гърция краткосрочна фискална свобода на действие при условие, че лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис наистина реализира обещаните реформи за укрепване на финансите на страната, казва в доклад днес главният икономист на банка Беренберг Холгер Шмидинг преди днешното заседание на Еврогрупата, на което ще бъде обсъждан и докладът на европейската работна група за страната.