Търговските отношения с арабските страни на най-големия износител в света на месо халал (допустимо за консумация според ислямския закон, бел.ред.), Бразилия, биха могли да бъдат застрашени, предаде Франс прес. Това би станало, ако новоизбраният президент на Бразилия Жаир Болсонаро премести бразилското посолство в Израел от Тел Авив в Йерсуалим.

През 2017 година Бразилия е изнесла говеждо месо за 5,06 милиарда долара, от което продукция за 983 милиона долара (19,4 процента) е била предназначена за 17 арабски страни. Начело в тази класация са Египет (4-о място), Саудитска Арабия (7-о място) и ОАЕ (10-о място).

Износът на птиче месо е донесъл приходи от 6,58 милиарда долара, от които 2,67 милиарда долара (40 процента) към 20 арабски страни. Основните клиенти са Саудитска Арабия (1-о място), ОАЕ (4-място), Египет (7- о място), Ирак (9-о място) и Кувейт (10-о място).

Евентуалното затваряне на тези пазари при преместване на бразилското посолство в Йерусалим предизвиква безпокойство сред животновъдите в латиноамериканската страна.

Кандидатът на крайната десница Жаир Болсонаро, който бе избран в края на октомври за президент със силната подкрепа на евангелистките църкви, които са поддръжници на Израел, обеща по време на предизборната си кампания да направи това оспорвано преместване на посолството.

"Както вече обявихме, възнамеряваме да преместим посолството на Бразилия от Тел Авив в Йерусалим", потвърди Болсонаро на 2 ноември в Туитър.

"Израел е суверенна държава и трябва изцяло да уважаваме това", добави той.

След тази декларация Египет отложи, без да фиксира друга дата, посещението на министъра на външните работи на Бразилия Алоизио Нунес. Кайро анулира и насрочените срещи на делегация от бразилски бизнесмени, вече пристигнали в страната, като официално обясни това с проблеми в работния график.

Миналата седмица Болсонаро каза, че преместването на посолството "все още не е решено". Изказването ми сякаш бе стъпка назад в решението, но след това той отново остави деликатния въпрос в неясно положение.

Думите на Болсонаро предизвикаха смущение в дипломатическите отношения, което не е добре за търговията, призна представител на Арабско-бразилската търговска камара. Това обаче не означава, че има скъсване на търговските връзки между двете страни, добави той.

Големите месопреработвателни фирми и предприятия в Бразилия от години прилагат стратегия за завладяване на пазарите на мюсюлманските страни.

Бразилия стана през 2017 година първият в света производител и износител на месо халал.

Една стратегия, която е насочена и към търсенето на месо в мюсюлманските общности на азиатските страни като Южна Корея и Китай.