Изходният код на толсистемата може да бъде възстановен, но основният проблем не е той, а сключеният договор, заяви по БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Договорът е сключен през 2018 г. и е така направен, че тол системата се управлява главно от частна фирма, а държавата е заложник, отбеляза Шишков.

За липсата на изходните програмни кодове (source code) за тол системата алармира в последния ден на август настоящият министър Андрей Цеков. Тогава той изтъкна, че както софтуерно, така и хардуерно тези кодове са собственост на българската държава.

"По времето на първите два служебни кабинета констатирахме проблемите с договора, както и че е почти невъзможно юридически той да се развали. Дано сегашният редовен кабинет направи плавен преход, така че всички данни от частната фирма да се прехвърлят към държавата", коментира днес Иван Шишков.

Последният служебен министър припомни, че част от строежите за свързване на тол камерите са незаконни.

"Когато нещо е нерегламентирано, следва въпросът дали има злоупотреби и обикновено винаги се намират проблеми. Държавата е строила незаконно, независимо, че е имало кореспонденция между тогавашния зам.-министър и ДНСК за това какви документи са необходими, за да станат строежите законни."

Кодовете са предадени през 2018 и 2019 г., но ги няма в Агенция "Пътна инфраструктура", което блокира наблюдението и контрола върху системата, така че да може да събират дължимите тол такси, подчерта на 31 август  министър Цеков и добави, че по случая е сезирана ДАНС.

Вчера по Нова Цеков потвърди, че в момента държавата не притежава всички кодове за управление на тол системата и добави, че те трябва да са нейна собственост. "По договор разработчиците трябва да са предоставили изходния програмен код, който да се съхранява в специално хранилище на Министерството на електронното управление, а това не е така. Това означава, че българската държава не би могла сама да променя системата, да има пълен достъп над нея и да я ползва без услугите на нейния създател. Когато държавата няма достъп до системата, този, който държи кода може да прави злоупотреби", отбеляза регионалният министър, цитиран в съобщение на МРРБ. "Сезирахме ДАНС, за да провери къде се намира кода, за който последно има протокол от 2019 г."

Вече писахме, но да припомним, че в съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от 24 март 2022 г. четем, че новите - обновени, ревизирани, администраторски кодове за достъп до тол системата, с които ще могат да се създават права на служителите за работа в нея, са предоставени от изпълнителите на системата - "Капш Трафик Солюшънс", на УС на АПИ. Кодовете са връчени на Асен Ненчев, член на УС на АПИ, който тогава е ръководел Националното тол управление. "В запечатан плик от "Капш" връчиха кодовете, като за предаването беше подписан протокол между Ненчев и Михаел Вебер, официален представител и изпълнителен директор на "Капш" - България.

"Всички съществуващи досега потребителски кодове за достъп също са ревизирани. Новите кодове за достъп на служителите в тол управлението, които ще създаде Ненчев, ще бъдат поименни. Така ще могат да се контролират по всяко време действията на конкретните служители с достъп и ще се избегнат съмнения за нерегламентиран достъп от страна на трети лица. На всеки 6 месеца тези кодове ще бъдат актуализирани", съобщи тогава АПИ.

Оттогава на страницата на Пътната агенция няма съобщение, свързано с кодовете за достъп. След като Цеков казва, че за последен път протокол за приети кодове има през 2019 г., това означава, че такъв няма за предадените ревизирани кодове през март 2022 г.

Заседанието в АПИ по предаване от "Капш" на ревизираните кодове, 24 март 2022 г.

Снимка: АПИ

На срещата по предаване на кодовете присъства и Гроздан Караджов, който подаде оставка от поста си министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Кирил Петков на 9 юни 2022 г.

По въпроса за състоянието на магистралите служебният министър Иван Шишков каза, че служебните кабинети са свършили това, за което имат възможност, а въпросите за липсващия асфалт трябва да се зададат на прокуратурата, тъй като материалите са дадени там. Заяви, че магистралите са строени на сляпо. По повод предстоящите нови проверки на настилките, отбеляза, че е налице "разнобой в говоренето".

Сегашният министър Цеков казва, че взима проби на магистрали в гаранция. Аз не казвам, че сме взимали проби на магистрали в гаранция, а казах, че сме взимали проби от магистрали във видимо лошо състояние, които се нуждаят от ремонт, посочи Шишков. Той каза, че една от отговорните за "раздаването на пари" за магистрала "Хемус" е сегашната заместник-министърка на регионалното развитие Веселина Терзийска, която е била главен секретар на МРРБ по времето на министъра от последния кабинет на ГЕРБ Николай Нанков.