С декларация към всички институции политическа партия "Има такъв народ" предупреждава за тежките последствия за икономиката на държавата от продължаващата безпътица в енергетиката, предаде БНТ.

Според ИТН кризата в сектора е пряк резултат от прогресиращата ликвидна криза на енергийната борса и неефективното й управление от държавата.

"Горещата вълна, обхванала Балканския полуостров, както и високите цени на природния газ и въглеродните емисии, паралелно с изкушенията за завишен износ са една част от причините. Основната причина обаче е, че секторът у нас се управлява некомпетентно, безотговорно и дори хазартно. Забавените с години реформи, практиката на законови изменения на "парче" и липсата на визия за развитие на сектора, са истинската причина за тези циклично повтарящи се кризи. Паралелно с липсата на визия, в критични периоди се проявява липсата на ясно регламентирани механизми за балансиране на пазара."

От партията предлагат следните действия:

  • Приемане на национална стратегическа рамка, в която да се представят дългосрочни цели за развитие в сектора;
  • Разработване и приемане на национален пазарен модел с отчитане на механизъм за капацитет;
  • Обявяване на обвързващ график за ограничаване на регулирания пазар до групата на енергийно уязвимите потребители;
  • Преразглеждане на работата на Българската енергийна борса;
  • Преоценка на методите на държавно управление в енергетиката.

"Ние настояваме за незабавно сезиране на ДАНС и прокуратурата за разследване и подвеждане под съдебна отговорност за престъпно бездействие на служебните лица в БЕХ, НЕК и ТЕЦ "Марица Изток 2" по овладяване на кризата", се казва в декларацията на партията.