Италианският премиер Джузепе Конте предупреди колегите си от Г-7 днес за опасностите от протекционизма и призова САЩ да не изпълняват заплахата си за налагане на мита на германските автомобили, предаде Ройтерс и БТА.

"Тази мярка ще засегне сериозно италианската система, като се има предвид колко свързана е нашата автомобилна система с германската", казал Конте пред държавните ръководители на страните от Г-7. Това твърди италиански представител, който е присъствал на разговорите във френския град Биариц.

Муждувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп и канадският премиер Джъстин Трюдо обсъждат новото северноамериканско споразумение за свободна търговия в кулоарите на срещата на върха на Г-7, предаде Асошиейтед прес.

Двете страни и Мексико се договориха миналата година да обновят съществуващото търговско споразумение НАФТА. Новият пакт се нарича ЮСМКА (USMCA). Парламентите на трите страни трябва да одобрят обновения вариант на търговското споразумение от 90-те години.

Според Тръмп търговските отношения между САЩ и Канада значително ще се разширят, когато ЮСМКА бъде одобрен.

Осигуряването на одобрението на споразумението в Конгреса е законодателен приоритет на Тръмп за тази година, отбелязва Асошиейтед прес. Демократите настояват за промени, които да гарантират изпълнението на трудовите и екологичните стандарти на пакта.