Рим се подготвя да подпише рамково споразумение с Пекин за сътрудничество по китайската инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път", потвърди италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от световните агенции и БТА.

Очаква се документът да бъде подписан при посещението в Италия на китайския президент Си Цзинпин, което ще бъде от 22 до 24 март.

Италия ще стане първата страна от Г-7, която официално ще одобри инициативата, възприемана от САЩ, Япония и други европейски страни като начин Китай да разшири влиянието си в световен мащаб, отбелязва ДПА.

Мисля, че макар и с голяма доза предпазливост това може да бъде възможност, шанс за нашата страна, каза снощи Конте на събитие в Генуа.

Работим по подписването на меморандум за разбирателство. Очевидно е, че това е рамково споразумение и не означава, че от следващия ден сме обвързани с нещо, допълни той.

Ангажирайки се с Китай, Италия и останалата част от ЕС биха имали възможност да лобират за спазването на европейската финансова прозрачност, европейските законови и природозащитни стандарти, посочи италианският премиер.

Инициативата "Един пояс, един път" цели да бъдат финансирани и построени инфраструктурни обекти в над 80 страни в Евразия, Близкия изток и Африка.

Няколко страни от Централна и Източна Европа, както и страни в Азия, Близкия изток и Африка се съгласиха да подпишат двустранни меморандуми за подкрепа на програмата.