Италианското правителство одобри снощи проектобюджета за 2019 година, който предвижда увеличение на социалните разходи, намаляване на възрастта за пенсиониране и вдигане на бюджетния дефицит, предадоха световните агенции.

Финансовата рамка сега е изпратена до Европейската комисия, която отправи доста критики към популисткото италианско правителство заради бюджетния дефицит, след като кабинетът го обяви в началото на месеца. Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси каза, че проектобюджетът "не е добър за народа", припомня Франс прес.

При представянето на финансовата рамка за бюджета, изготвен от коалиционното правителство на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното движение "Пет звезди", стана ясно, че заложеният дефицит за следващата година е 2,4 процента от брутния вътрешен продукт.

Това е под целевия дефицит от 3 процента, който се изисква от страните от еврозоната според европейските разпоредби, но е доста над обещания от предишното правителство дефицит от 0,8 на сто, отбелязва Ройтерс. За тази година заложеният бюджетен дефицит е 1,8 процента.

Сега Комисията ще направи оценка на финансовата рамка, която е отделен документ от бюджетния закон, в срок от две седмици, като може да го отхвърли и да поиска Рим да състави нова финансова рамка. Европейската комисия досега не е прибягвала до тази мярка, откакто получи такива правомощия през 2013 година.

Популисткото правителство няма да направи крачка назад с мотива, че големите разходи са нужни за насърчаване на икономиката и справяне с повишаващата се бедност в третата по големина икономика в еврозоната.

Бюджетът спазва обещанията на правителството, като същевременно държавният бюджет е в ред, каза премиерът Джузепе Конте след заседанието на кабинета.

Основните предвидени мерки включват базов доход за най-бедните, частична амнистия за гражданите, които уредят данъчни спорове с властите, както и намаляване на данъците за самонаетите.