Правителството в Рим ще ревизира силно надолу прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на страната през тази година от 0,6% до едва 0,1%, съобщават в сряда италиански медии.

Освен това италианските власти обмисля пакет от мерки за стимулиране на икономическия растеж, които могат да допринесат за повишаване на БВП до също доста скромните 0,2%, като същевременно ще бъде намален бюджетния дефицит до 2,3% от БВП.

Преди месец Европейската комисия представи своя "зимен доклад", в който намали драматично прогнозата си за растежа на италианската икономика през настоящата година до 0,2% от предишна оценка за експанзия от 1,2 на сто.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги пък заяви по-рано този месец, че силното забавяне на италианската икономика е било водещ фактор за намаляването на прогнозите за растежа в цялата еврозона.

Междувременно министърът на икономиката и финансите на страната Джовани Триа заяви в сряда, че бюджетният дефицит е под контрол, като добави, че приоритетът на средиземноморската държава е намаляване на дълга.

"Не можем да затегнем нашата фискална позиция с повече в период на рецесия", посочи той след съобщението в медиите, че италианското правителство планира да ревизира прогнозата си за растежа на БВП през настоящата година до едва 0,1 на сто.

През последните месеци Рим е изправен пред нарастващ натиск от страна на Европейската комисия да регулира разходите си, тъй като правителството отказва да коригира своя бюджет.