Италианците, които са тежко засегнати от националната блокада заради най-голямата епидемия от коронавируса в Европа, могат да получат дългова "ваканция" по изплащането на ипотеките си според проектомерки за смекчаване на икономическия удар от вируса, съобщиха днес министри, цитирани от Ройтерс.

Италианското правителство обмисля да замрази изплащането на осигурителни вноски (удържани от заплати) и месечни ипотечни вноски, за да противодейства на икономическите последици от коронавирусната епидемия и да помогне на семействата по време на икономическия спад, цитира Франс прес днешно изказване на заместник-министъра на икономиката и финансите Лаура Кастели.

Настояхме банковата система да даде възможно най-много (за) спиране на плащанията по ипотеките, каза още тя.

Очаква се утре, 11 март, кабинетът да приеме указ с поредица от икономически мерки.

Министърът на икономическото развитие Стефано Патуанели обеща подкрепа за фирмите и домакинствата на обща стойност 10 милиарда евро, заявявайки, че това вероятно ще увеличи бюджетния дефицит до малко под 3 процента от БВП.

Предвид полупразните улици и масово затворените магазини и ресторанти Лоренцо Кодоньо, който в момента оглавява лондонския мозъчен тръст Ел Си Макро ъдвайзърс (LC Macro Advisors), е изчислил, че дневният италиански БВП се движи с 10 до 15 процента под обичайните равнища.

Голяма част от италианския обществен живот замря заради забраната за излизане от домовете. Хората могат да излизат по спешност във връзка със своето здраве или работа или поради други спешни нужди. 168 станаха жертвите на коронавируса в Италия през последното денонощие, общият им брой достигна 631. Потвърдените случаи на зараза вече са 10 149.

Как Дания решава въпроса

Дания междувременно обяви мерки в подкрепа на бизнеса, засегнат от влиянието на коронавируса.

Министърът на финансите Николай Вамен заяви, че временно ще бъде отложен крайният срок за плащане на данъци, включително ДДС, от местните компании.

По думите му мярката ще осигури 125 милиарда датски крони (19 милиарда долара) допълнителна ликвидност за датските компании.

Броят на заразилите се с коронавируса в Дания достигна 262 души, след като за последното денонощие той се е увеличил с 90 души, съобщиха днес датските здравни власти, цитирани от ТАСС. В Дания няма регистриран нито един смъртен случай. Поставени под карантина са 1101 души.