Испанският премиер Педро Санчес обяви днес инициатива за привличане на чуждестранни туристи в селските райони на Испания, предаде Ройтерс.

Надеждата е да се помогне за оцеляване на умиращите испански села.

Инициативата на стойност 10 милиарда евро цели спасяването на селския живот в страна, в която 42 процента (много над средните за Европейския съюз 10 процента) от селата са застрашени от обезлюдяване, допълва БТА.

"Бих искал специално да подчертая, че туристите трябва да могат да се насладят на богатите възможности за селски туризъм, които предлага страната ни", каза Санчес на среща в Мадрид с кметове на населени места от селските райони.

От понеделник Испания отваря за туристи от страни извън Европейския съюз, за които се смята, че са с нисък риск от заразяване с коронавирус, като например Великобритания и Япония. Тези туристи ще трябва да представят документ за направен тест за ковид с отрицателен резултат.

От 7 юни Испания ще започне да пуска хора от останалите страни по света, които могат да представят доказателство, че са ваксинирани срещу КОВИД-19. Испанските власти се надяват по този начин да допринесат за възстановяването на туристическия сектор, който беше сериозно засегнат от коронавирусната пандемия.