Премиерът на Испания Педро Санчес обяви, че днес ще одобри с постановление увеличение на минималните заплати и на заплатите на чиновниците, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителството вече оповести, че днес ще одобри с декрет увеличение от 22,3 процента на минималната заплата за всички професии до 1050 евро. Това може да е най-значимото увеличение от 1977 година. Днешното заседание на испанското правителство се очаква с голям интерес, тъй като е организирано в Каталуния, която е в сериозна политическа криза след опита за отделяне на областта от Испания през 2017 година.

Педро Санчес иска да покаже, че е премиер на всички испанци. Той вече проведе заседание на правителството в Севиля, столицата на областта Андалусия. Каталунските сепаратисти възприемат идването на премиера в каталунската столица като "провокация" и се очакват големи демонстрации.

Също с постановление ще бъдат повишени с 2,25 процента и заплатите на чиновниците от 2019 година. Това повишение бе обещано от предишното правителство и ще стане факт на извънредното заседание на министерския съвет днес в Барселона.

Според синдикатите това увеличение ще се отнася за всички служители от държавната администрация (централна, регионална и местна), общо около 2,5 милиона души. От това увеличение ще се възползват и силите на реда.

Към фиксираните 2,5 процента "би могло да се добави друго променливо увеличение от 0,25 процента, свързано с движението на брутния вътрешен продукт (БВП), както и още едни 0,25 процента, идващи от допълнителни фондове", добави испанският премиер, без да даде повече подробности.

Мадрид очаква увеличение от 2,3 процента на БВП през 2019 година, докато Испанската централна банка и Международният валутен фонд (МВФ) залагат на 2,2 процента.

Приемайки този декрет, Педро Санчес се съобразява с постигнатото споразумение между синдикалните организации и предишното консервативно правителство на Мариано Рахой. То предвиждаше това увеличение от 2,25 процента за 2019 година. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Галя Горнишка