Испания ще предложи министъра си на икономиката Надя Калвиньо Сантамария за кандидат за лидер на Еврогрупата, съобщи днес правителството, цитирано от световните агенции.

Испания става първата страна, която официално обявява кандидатурата си, отбелязват Ройтерс и БТА.

Председателят на Еврогрупата ръководи групата на финансовите министри на страните от еврозоната, която обединява 19-те страни, въвели единната европейска валута.

Предложенията за нов шеф трябва да бъдат предадени до края на деня преди гласуването, предвидено за 9 юли, съобщи правителствен източник.

Калвиньо, която е също така вицепремиер в лявото испанско правителство, е определяна като водещ кандидат за ръководната длъжност от представители в Брюксел.

Постът е свободен, след като португалският финансов министър Мариу Сентену обяви в началото на месеца, че няма да се кандидатира за втори мандат от две години и половина.

Мадрид отдавна има амбиции за този пост, но външният министър Аранча Гонсалес Лая е сред потенциалните кандидати за ръководител на Световната търговска организация и на правителството може да му се наложи да избира за кой пост да лобира по-силно.