Правителството на Испания одобри днес нов пакет от мерки на стойност 50 милиарда евро, чиято цел е да подкрепят възстановяването на икономиката, пострадала от мерките за овладяване на пандемията от новия коронавирус. Това се посочва в комюнике на кабинета, разпространено днес и цитирано от световните агенции.

Правителството одобри нов пакт от мерки на стойност 50 милиарда евро по силата на споразумението за икономическо възстановяване и заетост, се посочва в съобщението. Новият пакет цели да укрепи и ускори възстановяването на икономиката, което вече започна след кризата, предизвикана от COVID-19, предава БТА.

Гласуваните днес мерки ще стимулират инвестициите и ще повишат платежоспособността на компаниите, а това пък ще доведе до запазването на хиляди работни места.

Създава се гарантирана линия за кредитиране на стойност 40 милиарда евро за изпълнението на нови бизнес инвестиционни проекти. Учредява се и фонд на стойност 10 милиарда евро за подсилване на платежоспособността на стратегически важни компании.

През март властите одобриха гарантирани от държавата кредитни линии в размер до 100 милиарда евро в подкрепа най-вече на средни и малки компании и самонаети лица на фона на тежките икономически последици от пандемията.

Испания подготвя инвестиционен план на стойност 150 милиарда евро, който ще се финансира от фондове на ЕС и ще помогне на икономиката на страната да се възстанови от коронавируса, каза днес премиерът Педро Санчес в реч в двореца, Монклоа, където се помещава правителството, предаде Ройтерс.