Не само рибата в Исландия е солена: една нощувка в хотел, закуска, дрешка, билет за автобус струват средно по-скъпо, дори много по-скъпо, отколкото в която и да е друга страна в Европа, информира АФП, цитирана от БТА.

В Исландия цените на потребителските стоки са били средно с 56 процента по-високи, отколкото в останалата част на Европа през 2018 година. Така страната е най-скъпата на континента, като изпреварва по този показател Швейцария (52 процента), Норвегия (48 процента) и Дания (38 процента), показват данните на Евростат, които са актуализирани в края на юни.

Високите цени в Исландия отчасти се обясняват с малобройното население (355 000 души), голямата зависимост от вносните стоки и равнището на облагане на алкохола, като данъците и таксите за една бутилка могат да достигнат 95 процента от цената й.

Исландия е толкова малка, че е трудно да бъдат постигнати същите мащабни икономии, каквито компаниите в 100 пъти по-големи страни могат да получат, коментира главният икономист на Търговската камара на страната Конрад Гудьонсон.

Земеделието в Исландия е строго регламентирано: основните вносни продукти - яйца или непастьоризирано мляко - трябва да преодолеят значителни митнически и санитарни бариери преди да влязат на острова.

В началото на месец май статистическият институт на страната обяви, че очаква свиване на брутния вътрешен продукт с 0,2 на сто през 2019 година спрямо прогнозираното през февруари увеличение с 1,7 на сто. Основната причина за тази корекция е фалитът на исландската нискотарифна авиокомпания Дабъл ю Оу Дабъл ю еър (WOW Air), който бе обявен през март.

"Евентуална силна рецесия би могла да доведе до повишение на цените на стоките и услугите, но пък до понижение на цените на жилището", идващо от спада на покупателната способност, допълва Гудьонсон.

Цените на жилищата в Исландия са се качили през последните години. Средният наем в момента за апартамент с една спалня в центъра на Рейкявик е около 1300 евро, отбелязва АФП.