Това, че не виждаме, колко е остаряла вътрешната сградна инсталация, така както ни правят впечатление остарелите ни тапети и мебели, не означава, че можем да я използваме завинаги без да я поддържаме. Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България и енергиен експерт с опит в управлението на топлофикации инж. Кремен Георгиев.

Специалистът отбеляза, че си дава сметка, че подмяната на сградната инсталация в една сграда, изисква не малка инвестиция, но подчерта, че така, както се правят ремонти у дома, е необходимо и тя да се поддържа в изправно състояние.

"Разбирам, че е трудно да се отделят средства, особено когато сме в криза, за такива ремонти. Но при желание с решение на етажната собственост може да се наеме специализирана фирма, която да направи оценка на сградната инсталация. По този начин ще се изясни, в какво състояние е тя и има ли нужда от ремонт или от пълна подмяна. Често се случва, радиаторите да не се затоплят достатъчно, поради проблеми по инсталацията, не по вина на топлофикация, която гражданите обикновено нарочват при възникване на подобни проблеми", информира инж. Георгиев.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България даде за пример един обикновен спирателен кран, който ако тече или не е в изправност, няма да позволява на топлата вода да достига до дома ни.

"Не всеки път говорим и за голяма инвестиция. Един обикновен спирателен кран струва не повече от 5 лева, а неизправността му може да ни създаде сериозни проблеми с качеството на топлоподаването", заяви инж. Георгиев.

Специалистът сподели впечатлението си, че изправността на сградната инсталация се наблюдава много рядко и тъй като тръбите са скрити, често не считаме, че е от особено значение.

"Инспектирайте изправността на сградната инсталация във Вашите домове по-често.Така ще се радвате на по-качествено топлоподаване!", отправи съвет инж. Георгиев.