Президентът на САЩ Доналд Тръмп размаха моркова на чуждестранните инвестиции пред севернокорейския лидер Ким Чен-ун на срещата им на върха за ядреното разоръжаване, но според анализатори малцина инвеститори ще дръзнат да отидат в Северна Корея, където икономическата среда е високорискова, информира Франс прес, цитирана от БТА.

В Сингапур Тръмп показа на Ким филм, в който се редуваха високоскоростни влакове и бляскави небостъргачи - обещание за светло бъдеще, само и само Пхенян да се откаже от атомния си арсенал.

Оптимистите изтъкват козовете на Северна Корея - подземни богатства, евтина работна ръка и благоприятно географско положение.

Но компаниите, опитали да развиват дейност в бедната и изолирана страна вече се опариха, тъй като правилата там могат да се променят във всеки един момент, плащанията така и не се извършват, а съществува и опасност от експроприация.

Има и десетки ограничения, които се дължат на различни санкции срещу Северна Корея заради ядрената и балистичната й програма.

Смесените дружества са забранени от ООН, Европейският съюз не разрешава парични преводи над 5000 евро, а заради американския регламент международните банки не са склонни да извършват транзакции. Дори хуманитарните организации трудно финансират дейностите си.

Но дори санкциите един ден да бъдат отменени, ще бъде трудно да се работи в Северна Корея. Инфраструктурите не са достатъчно развити, а според анализатори корупцията е повсеместна