Привличане на нови инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа са само част от възможностите, които разкрива пред страната ни участието в инициативата "Три морета" (3SIIF). Това стана ясно от думите на служебния министър на икономиката Кирил Петков по време на форум, посветен на инициативата, организиран от Българската банка за развитие (ББР).

Министърът подчерта, че 12-те държави членки на ЕС, участващи в "Три морета", представляват 22 на сто от населението на ЕС и създават 10 на сто от БВП. По думите му подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която, според него има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура. Това ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите, категоричен е Петков.

Във връзка с това, служебният министър на икономиката е разговарял и с изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

"Координацията е не само необходима, тя ще изведе потенциала на региона на нивото, на което трябва да бъде", е изтъкнал той.

"Бизнесът е ключов участник",

отбеляза при откриването на събитието президента Румен Радев. Той допълни, че расте интересът към инициативата от различни държави от цял свят, което се основава на големия потенциал на региона ни.

По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха "Три морета", която страната ни ще домакинства тази година в София. Трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, а през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки, е заявил Румен Радев и посочил, че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

Какви проекти ще бъдат финансирани?

"Може да има връзка между проектите по Плана за възстановяване на България и тези по инициативата "Три морета", особено ако са за инфраструктура". Това заяви Джо Филипс, директор - инвестиции на Инвестиционния фонд "Три морета" и представител на Amber Infrastructure Group - инвестиционният съветник на 3SIIF, цитиран от в."Стандарт".

"Без съмнение нашият инвестиционен фонд и този на ЕС се допълват. Нашата инициатива има за цел да подсили инициативите на ЕС, за да се преодолеят различията между Централна и Източна Европа и Западна Европа по отношение на инфраструктурата", каза още Джо Филипс. 

В този контекст София Касидова, съветник на УС на ББР по инициативата заяви, че Фондът "Три морета", не е голям, но е свързан с фонда на ЕС.

"Българска банка за развитие, която е акционер в Инвестиционен фонд "Три морета", е стабилна, искаме бизнесът да се придвижи към новите стандарти на управление, насърчаваме компаниите да се присъединяват към различни инструменти като фонда, каза тя.

Целта ни е да финансираме търговски проекти, които може да са публични, но може и да са частни. Като банкери смятаме, че такива възможности за капиталова инфраструктура са отлични, заяви още Касидова. 

"Също така и използването на частен капитал не е нещо лошо, напротив - може да има допълняемост на финансирането с него", допълни Джо Филипс.

Главният икономист на ББР Илия Лингорски също подчерта, че най-важният въпрос е как да се допълва финансирането - европейско, национално и това по инициативата.

"Защо да не помислим за обединим всички планове за възстановяване - свързаност със зеления пакт на ЕС", предложи Лингорски, пише още "Стандарт".

89 са приоритетните проекти на 12-те държави 

Те са обща стойност 85 милиарда евро, каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика. Инвестициите, предвидени по инициативата "Три морета", вече са за над 1 трилион евро. Инвеститорите досега са Полската банка за развитие, банка от Румъния и банки от още 7 държави. Търсят се и инвестиции от частния сектор, каза Георгиев. По думите му 12% от проектите са или приключени или активно действащи, 62 на сто от тях предстои да бъдат активизирани. Най-много са проектите, свързани с транспорта, на второ място е енергетиката, около 20% са проектите в дигиталната сфера.

Румения, Чехия и България са най-активни в създаването на групови проекти между няколко държави, допълни той.

Инициативата "Три морета" е проект на 12 европейски държави: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешката република. По време на срещата на високо равнище в Букурещ през 2018 г. беше решено да се създаде Инвестиционен фонд към нея, който да финансира одобрените проекти, предложени от страните-участнички. Очакваният целеви размер на фонда със седалище Люксембург е 3-5 млрд. евро, като профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции и други.