Инфлацията в Германия се е понижила през август до 1,4 на сто на годишна основа спрямо 1,7 на сто през юли, отдалечавайки се от целевите малко под 2 процента на Европейската централна банка (ЕЦБ), сочат предварителни данни на Федералната статистическа служба (Destatis), цитирани от Франс прес и БТА.

Особено силно забавяне има при растежа на цената на енергията - до 0,6 на сто за една година, спрямо 2,4 на сто през юли и 2,5 на сто през юни.

Най-много за годишния процент на инфлацията са допринесли цените на хранителните продукти - +2,7 на сто, докато при услугите растежът е 1,6 на сто.

На месечна основа цените са се понижили с -0,2 на сто в най-голямата икономика от еврозоната.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, използван като референтен от ЕЦБ, отчита увеличение от 1,0 на сто на годишна основа - много по-ниско равнище от целевите малко под 2 на сто, смятани за признак за добро състояние на икономиката.

През идните месеци спадът на цените на петрола ще поддържа инфлацията в Германия на равнище около 1 на сто, прогнозира Карстен Бжески, икономист в Ай Ен Джи банк (ING Bank).

В еврозоната инфлацията е намаляла до 1,1 на сто през юли и се очаква да бъде 1 на сто през август.

Икономическото доверие в еврозоната леко се е повишило през август, докато в целия ЕС е продължило да отслабва. Това сочи публикуван днес доклад на Европейската комисия, цитиран от специализирания сайт teletrade.eu.

Индексът на икономическото доверие (ESI), измерван от ЕК, се е покачил с 0,4 пункта до 103,1 пункта в еврозоната този месец, а в ЕС показателят се е понижил с 0,6 пункта до 101,4 пункта.

Лекото подобрение във валутния съюз се дължи на значително по-високо доверие в промишлеността (+1,4) и търговията на дребно. При услугите (-1,3) и строителния сектор са наблюдава осезаемо влошаване, а сред потребителите - в по-малка степен (-0,5).

Влошили са се очакванията на домакинствата за общата икономическа ситуация. Оценката им за миналата и бъдещата финансова ситуация бележи леко подобрение, а намеренията за големи покупки са останали без промяна.

Индексът на бизнес климата (BCI) за еврозоната значително се е повишил през август - с 0,22 пункта до +0,11 пункта. Оценките на мениджърите за производството и поръчките за износ за минало време рязко са се подобрили, както и очакванията им.