Производственият сектор в еврозоната се е свил за девети пореден месец през октомври, тъй като търговските напрежения със САЩ и неяснотите около Брекзит са продължили да потискат търсенето, предаде Ройтерс.

Компанията за финансова информация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) съобщи днес, че следеният отблизо индекс на мениджърите по доставките (PMI) за производството в еврозоната е достигнал 45,9 - малко над 7-годишния минимум от 45,7 през септември. Всяко равнище под 50 означава свиване на растежа.

Това означава, че производството на стоки отново ще окаже натиск върху брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие, коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Маркит.

В Германия, най-голямата икономика от еврозоната, производственият сектор е останал в рецесия през октомври, отчитайки спад на новите поръчки за 13-и пореден месец, както и съкращаване на работни места в производството.

Окончателният индекс за октомври е 42,1 спрямо 41,7 през септември, оставайки значително надълбоко в зоната на свиване на растежа, сочи месечното проучване на Маркит. Първоначалната оценка беше 41,9.

"Остава да се види дали германският производствен сектор е достигнал най-ниската точка", коментира Фил Смит, икономист в Ай Ейч Ес Маркит. Той препоръчва да се наблюдава ефекта от евентуално увеличение от страна на САЩ на митата за внос на европейски автомобили.

Германската икономика се сви с 0,1 на сто през второто тримесечие, а предварителната оценка за БВП през третото тримесечие, която ще бъде публикувана на 14 ноември, се очаква да покаже навлизане в рецесия, след две последователни тримесечия икономически спад.

Във Франция производственият сектор леко е ускорил растежа си през октомври, което предполага, че втората икономика от еврозоната е устояла по-добре от някои други в неясната икономическа конюнктура.

Окончателният индекс за октомври е 50,7 спрямо 50,1 през септември, задържайки се в зоната на растеж.

Във Великобритания производственият сектор е продължил да се свива през октомври, но с по-бавен темп благодарение на запълването на складовете на предприятията преди очакваната дата за Брекзит, насрочен по-рано за 31 октомври, но отложен за 31 януари.

Индексът Пи Ем Ай се е покачил до най-високо равнище от април, достигайки 49,6 спрямо 48,3 през септември, но остава под прага от 50, разделящ спада от растежа.

Проучването показва, че новите поръчки остават ориентирани към спад като цяло, въпреки че поръчките за износ са се увеличили в най-силна степен от декември.

Маркит отбелязва също така, че секторът на стоките за оборудване страда особено много от отлагането на инвестиционните планове на много компании.