Индийският премиер Нарендра Моди обеща да осигури на Русия кредит от 1 милиард долара за развитието на руските далекоизточни райони, съобщи ДПА, позовавайки се на офиса на индийския министър-председател.

Ангажиментът е поет ден, след като Моди се срещна с руския президент Владимир Путин в кулоарите на икономическия форум във Владивосток.

Очакваме по-засилено сътрудничество между Русия и Индия в области като здравеопазване, образование, развитие на уменията и други сектори, написа Моди в Туитър (Twitter).

На форума Индия е сключила около 50 споразумения на стойност 5 милиарда долара, заяви днес на пленарно заседание на това събитие индийският премиер, допълва ТАСС.

Русия насочва икономическия си потенциал на Изток през последните години, тъй като връзките й със Запада са подкопани от санкциите, въведени заради анексирането на Крим от Украйна през 2014 година.

Високопоставен руски представител каза тази седмица, че Индия е купила руско оръжие за 14,5 милиарда долара от началото на миналата година въпреки натиска от САЩ.

Покупката включва зенитно-ракетна система Ес-400 (S-400) и военно-морски фрегати, каза директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев, цитиран от държавните медии.

САЩ въведоха санкции срещу руската държавна компания за оръжеен износ "Рособоронекспорт" заради ролята на Русия в украинската криза.

Шугаев каза, че САЩ са оказали огромен натиск върху Индия, за да й попречат да купи оръжие от Русия.