Индия може да стане четвъртата по големина икономика в света през 2026 година и третата - през 2034 година, но при условие, че проведе успешно съответните реформи. Това се посочва в анализ на британския Център за икономически и бизнес изследвания, цитиран от ТАСС и БТА.

Индия решително изпревари Франция и Великобритания и през 2019 г. стана петата по големина икономика в света. Очаква се, че през 2026 година тя може би ще успее да изпревари Германия и да заеме четвъртото място, а през 2034 година - да измести Япония от третата позиция, според доклада на мозъчния тръст, базиран във Великобритания.

Анализаторите прогнозират, че през идните 15 години за мястото на трета световна икономика активно ще се борят Япония, Германия и Индия, а първите две позиции ще останат за САЩ и Китай.

В изследването се отбелязва, че индийското правителство провежда реформи, насочени към развитието на икономиката. За да постигне по-нататъшен успех в тази сфера обаче Индия ще има нужда от по-радикални преобразувания, подчертават експертите.