Индийският премиер Нарендра Моди каза вчера, че страната му се е справила добре с овладяването на коронавирусната пандемия и обяви инвестиции за 1,46 трилиона долара в инфраструктурни проекти в подкрепа на отслабената икономика, предаде Асошиейтед прес.

Основният урок, който Индия научи от пандемията, е да стане самостоятелна в производството и да се развие като ключова за международните компании дестинация на веригите на доставка, каза Моди.

Той призова всички граждани на страната да следват лозунга "Подкрепяйте местното!", информира ТАСС.

"Епидемията от коронавирус е голяма криза, но не може да блокира икономическия напредък на Индия", подчерта премиерът в речта си по случай 73-ата годишнина от независимостта на страната.

Международният валутен фонд очаква тази година индийската икономика да се свие с 4,5 процента, което е исторически минимум, но да се възстанови догодина, припомня АП.

Моди съобщи, че три ваксини са в различни етапи на изпробване в Индия и масовото производство ще започне, веднага щом учените дадат зелена светлина.

Премиерът обяви и национален план за дигитално здравеопазване, според който всеки индиец ще има идентификационна карта с пълна информация за здравето си.

Индийското правителство е определило 7000 инфраструктурни проекта, за да компенсира икономическите последици от пандемията, добави Моди.

Той изтъкна, че през изминалата година Индия е отчела рекорден скок от 18 процента на преките