Германската промишлена асоциация (BDI) предупреди днес за сериозен риск от нарушения в доставките на стоки в цяла Европа заради затварянето на границите на Германия с Чехия и австрийската провинция Тирол, предаде в. "Франкфуртер алгемайне".

Има голяма опасност през идните дни в цяла Европа снабдителните вериги да се прекъснат, каза ръководителят на организацията Йоахим Ланг за германската медийна група "Функе", цитиран от БТА.

Затварянето на граници и ограниченията върху пътуванията, налагани едностранно от отделните страни, засягат международния превоз на стоки и силно вредят на германската промишленост, подчерта Ланг.

На 11 февруари Германия обяви, че затваря границите си с Чехия и австрийската провинция Тирол, където имаше регистрирани голям брой случаи на силно заразни варианти на новия коронавирус, като от неделя, 14 февруари, германският жп оператор Дойче бан (Deutsche Bahn) спря връзките с тези райони. В Чехия в момента се разпространява британският щам на коронавируса, а в Тирол - южноафриканският.

Ланг призова германското правителство да спазва препоръката на ЕС за осигуряване на "зелени коридори" за свободно движение на стоки.