Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е свил с 3,5 на сто през 2020 година, което е най-силният икономически спад от 74 години, предадоха световните агенции. Но пък спадът е по-малък в сравнение с други големи икономики.

Динамиката на БВП на САЩ рязко се е забавила през тримесечието октомври-декември след рекордния растеж от 33,4 на сто* за тримесечието юли-септември, сочат данните на министерството на търговията. През периода април-юни пък бе отчетен рекорден срив от 33,4 на сто, припомня Асошиейтед прес.

Пандемията от коронавирус сложи край на най-дългия период на растеж на американската икономика, продължил близо 11 години.

Но спадът не се оказа толкова голям, колкото мнозина очакваха заради потъването на икономиката миналата пролет, когато разходите за храна и пътувания рязко спаднаха.

Международният валутен фонд (МВФ) през юни 2020 г. прогнозира годишен спад на американската икономика с 8%.

Като отчетни данни МВФ пресметна, че британската икономика например е намаляла за годината с 10%, а Канада, Япония и Германия - с повече от 5%.

Китай е единствената голяма икономика, която отчита растеж, като брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 2,3%.

*САЩ отдават предпочитание на статистика за БВП, при която се сравняват резултатите с предходното тримесечие и се дава прогноза за развитието за цялата година с този темп. Това усложнява сравнението с другите страни, които използват по-скоро сравнението със същото тримесечие година по-рано.

Молбите за помощи - на исторически връх

Новите молби за помощи при безработица в САЩ са намалели миналата седмица, но остават на исторически високо равнище от 847 000 - признак за продължаващи съкращения заради силното разрастване на пандемията от коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Спадът на показателя е с 67 000 спрямо 914 000 предходната седмица, по данни на министерството на труда. Преди появата на пандемията в САЩ през март седмичните молби за помощи при безработица никога не са надхвърляли 700 000.

Общо близо 4,8 милиона американци продължават да получават традиционни държавни помощи. Това е по-малко от пика от близо 25 милиона през май, когато вирусът и ограничителните мерки за овладяването му сведоха икономическата активност почти до нула. Спадът означава, че някои от безработните са намерили работа, а други вече не получават държавни помощи.