Икономиката на Съединените щати е нараснала със солидните 4,2 на сто на годишна основа през второто тримесечие - най-добрият резултат от близо четири години - но според икономистите изглежда растежът е забавил темп през сегашните три месеца, отчасти заради пречките, свързани с търговията, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на търговията съобщи, че брутният вътрешен продукт (БВП) - обединяващ производството и услугите в страната - е останал без промяна спрямо предварителната оценка миналия месец.

Солидното увеличение на БВП често е цитирано от президента на САЩ Доналд Тръмп като доказателство, че неговата икономическа програма работи.

При все това голяма част от този растеж отразява временно увеличение на износа на соя и други американски стоки преди влизането в сила на контрамитата, предизвикани от търговската политика на Тръмп.

През първото тримесечие икономическият растеж на САЩ беше 2,2 на сто, припомня Франс прес.

Увеличението на БВП през второто тримесечие е подкрепено от солидните потребителски разходи, които са нараснали с 3,8 на сто - най-бързият темп от края на миналата година - както и големите инвестиции на компаниите. Увеличението на федералните разходи е било с 3,7 процента. Износът е нараснал с 9,3 на сто, а вносът е намалял с 0,6 процента, което е повече от обявеното преди и това е помогнало за засилването на растежа.

За третото тримесечие икономистите очакват растеж от над 3 процента.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което вчера повиши лихвите си за трети път тази година, преразгледа към увеличение прогнозата си за растежа за цялата година до 3,1 на сто спрямо обявените по-рано 2,8 на сто.