Икономическото възстановяване на Великобритания почти е спряло през октомври заради удара от новата коронавирусна вълна върху сектора на хотелиерството и допълнителното ограничаване на дейността в цялата страна в борбата с пандемията, сочат днешните официални данни, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 0,4 на сто за месеца, след като през септември нарасна с 1,1 на сто, отчете британската Национална статистическа служба. Резултатът е най-ниският, откакто икономиката се срина през април при първата карантина.

В Европа Великобритания е с най-висока смъртност, свързана с Ковид-19 - над 62 000 случая, а същевременно понесе и най-големия икономически удар сред водещите икономики, с 19,8-процентен срив на БВП през второто тримесечие на тази година, припомня Ройтерс.

Икономиката на Обединеното кралство "все още остава с около 8% под своя предпандемичен пик", съобщи Британската статистическа служба.

Правителството не очаква икономиката да възвърне предпандемичния си ръст до края на 2022 година.

Правителствените ограничения за социално общуване в голяма част от Обединеното кралство, както и по-голяма предпазливост сред част от обществото, са довели до 14,4-процентен спад в сектора на настаняването и ресторантьорството.

Октомври беше шестият пореден месец на растеж за Великобритания, след като икономиката се сви с рекордните 19,5% през април на фона на първия локдаун.

Икономиката първоначално се възстанови с рекорден темп и нарасна с 10,2% през периода от август до октомври в сравнение с предходните три месеца. Но растежът започна да се забавя - отслабвайки от 1,1% през септември - и икономиката остава крехка, като безработицата продължава да нараства, отбеляза Би Би Си.