Очаква се през 2020 година икономиката на Нидерландия да се свие с най-бързия темп в мирно време, след като карантината намали производството и износа и ще доведе до най-високото равнище на безработица от години. Това обяви днес нидерландската централна банка, цитирана от Ройтерс и БТА.

Петата най-голяма икономика в еврозоната ще се свие с безпрецедентните 6,4 процента тази година, дори постепенното облекчаване на мерките за спиране на разпространението на коронавируса да продължи през идните месеци, прогнозира банката.

Очаква се растежът да се възстанови до 2,9 и 2,4 процента съответно през 2021 и 2022 година, което все още е под равнището преди избухването на пандемията.

Евентуална втора вълна на коронавирус и повторно затваряне на по-големи части от икономиката в Нидерландия или чужбина лесно ще доведат до много по-мрачен сценарий, предупреждава централната банка.

Свиване от 6,4 процента вече е двойно повече, отколкото при финансовата криза (2008-09 година), отбеляза пред медии на видеоконференция изпълнителният директор по паричните въпроси на централната банка Олаф Слейпен.

Има голяма несигурност. Дълбочината на рецесията и силата на връщането обратно зависят от събития, които трудно могат да бъдат прогнозирани. Преобладават низходящите рискове, добави той.

Според централната банка при най-лошия сценарий нидерландската икономика ще се свие с 11,8 процента тази година и поне до 2023 година ще остане далеч от равнищата, отчитани преди кризата с коронавируса. Дори тази прогноза може да се окаже прекалено "розова", коментират от банката.

При всеки възможен сценарий безработицата, която до неотдавна бе исторически ниска, може да нарасне бързо тази и идната година, достигайки пик между 6 и 9 процента през 2021 година.

Карантинните мерки в Нидерландия бяха постепенно смекчени през последните седмици, след като в средата на март бяха затворени всички училища, ресторанти, барове, музеи и други обществени места, припомня Ройтерс.