Германската икономика се сви за първи път от началото на 2015 г. заради проблемите в автомобилната индустрия, съобщава Bloomberg.

Икономиката на Германия отчита спад над очакванията на анализаторите от 0.2% през третото тримесечие на 2018 г. Свиването на най-голямата икономика в Европа не е свързано единствено с новите автомобилни тестове за отделянето на вредни емисии във въздуха, като данните засилват страховете относно възпрепятстването на експанзията на икономиката на еврозоната.

Националното статистическо бюро в Германия не представя подробна информация за факторите, които са оказали негативно влияние върху икономиката, но отбелязва, че износът и частното потребление намаляват. От друга страна, инвестициите в строителството и техническото оборудване са се увеличили. Производството на автомобили в страната отчита спад от 24% през септември, сочат данни на Асоциацията на германските автомобилни компании VDA.

"Добрите новини са, че германската икономика ще се разширява, ако автомобилната индустрия не бъде изправена пред нови предизвикателства, като това е малко вероятно. Очакваме индустриалното производство в страната да продължи да се повишава през следващото тримесечие", коментира Джейми Мъри от Bloomberg Economics.

Резултатите на германската икономика за изминалото тримесечие се отразяват на еврозоната, като очакванията са икономиката на валутния съюз да отчете най-слабия си растеж от 2014 г. насам.

Германското производство, което отговаря за една четвърт от икономиката на страната, може да пострада от търговската война.

Сигнали за продължително отслабване на икономиката на Германия, която отговаря за една трета от икономиката на еврозоната, биха се отразили на политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ). Финансовата институция е в процес на прекратяване на програмата за изкупуване на облигации.

"Резултатите не могат да скрият факта, че благоприятното развитие на икономиката на Германия и на еврозоната продължава без промяна", твърди президентът на Германската централна банка Йенс Вайдман.