Добрата новина е, че днес икономиката има по-здрава основа. Милиони хора се възползват от ваксини, които са обещание за нормален живот - да прегърнеш приятели и любими хора. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в реч, посветена на световната икономика в условията на пандемия и качена на сайта на МВФ.

В същото време обаче продължава да има и опасности, допълни Георгиева.

Пътищата на отделните икономики се различават. Все още няма ваксини за всички и навсякъде. Твърде много хора продължават да губят работата си, а бедността нараства. Твърде много страни изостават, посочи управляващият директор на Фонда.

Трябва да продължим да бъдем бдителни, предупреди Георгиева.

МВФ е решил да преразгледа към повишение прогнозата си за развитието на световната икономика през тази и през идната година и това е благодарение на ваксинациите, а също и на високите темпове на възстановяване в САЩ и Китай. Речта на Георгиева бе подготвена за видеоконференция, организирана от американския Съвет по международните отношения.

През януари прогнозирахме растеж на световната икономика от 5,5 на сто за 2021-а, а сега очакваме ускоряване отчасти благодарение на допълнителната подкрепа и на новия финансов пакет, приет в САЩ. Друг фактор е очакваното икономическо възстановяване заради ваксинирането на хората в много развити страни до края на тази година.

Това ще позволи да се преразгледа към повишение прогнозата ни и за 2022 година, както ще научите идната седмица от доклада за перспективи за развитието на световната икономика, посочи Георгиева.