Азиатската банка за развитие очаква развиваща се Азия да покрие очакванията на икономически растеж за тази и следващата година благодарение на силното вътрешно търсене и отслабването на инфлационния натиск, но предупреди за рисковете от нарастващия търговски протекционизъм, съобщи "Ройтерс".

Банката, чиято централна е в Манила, публикува днес обновените си прогнози за растежа на региона, оставяйки ги без промени. Институцията очаква растеж от 6 процента тази година и 5,8 на сто догодина.

АБР също така остави без промяна прогнозата си за растежа на Китай за тази година 6,6 на сто, а за догодина 6,3 на сто. За Индия очакванията са съответно 7,3 на сто и 7,6 процента.

По-рано този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин се споразумяха за 90-дневно примирие в търговската война, докато се опитат да постигнат споразумение в областта на търговията.

Прогнозата за растежа на Централна Азия за 2019 година е повишен до 4,3 процента спрямо очакваните 4,2 процента през септември, уточни АБР. Прогнозата за Югоизточна Азия и за Южна Азия за следващата година е понижена до 5,1 на сто и 7,1 на сто съответно.

Поевтиняването на някои суровини и мерки на централни банки може да поуспокоят инфлацията до равнище 2,6 на сто тази година и 2,7 на сто догодина, посочи АБР, която през септември прогнозираше инфлация за двете години от 2,8 процента