Вариантът Омикрон е забавил растежа на активността в сектора на услугите в еврозоната, в Германия недостигът на доставки започва да се резорбира и промишлеността се разраства, докато новата вълна от пандемията е сложила силна спирачка за частния сектор във Франция. Това сочи индексът PMI на мениджърите по доставките, изготвен от института IHS Markit и цитиран от Ройтерс и БТА.

Икономическото възстановяване в еврозоната се е забавило още повече от началото на януари, като санитарните ограничения срещу разпространението на варианта Омикрон са оказали натиск върху сектора на услугите.

Предварителният смесен индекс PMI се е свил до 52,4 пункта след 53,3 пункта през декември до най-ниската стойност от февруари. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-слаб спад, до 52,6 пункта.

Индексът на услугите е на най-ниско равнище от девет месеца - 51,2 пункта спрямо 53,1 пункта през декември, при очаквана стойност 52,2 пункта.

Компонентът за новите договори в сектора се е понижил до 50,8 пункта спрямо 52,5 пункта предходния месец до най-ниска стойност от април.

Вълната от Омикрон се изрази в нов отчетлив спад на разходите в много сектори от сферата на услугите в началото на годината, като особено засегнати са туризмът и развлеченията, обясни Крис Уилямсън, икономист в Markit.

Предварителният производствен индекс обаче е достигнал 5-месечен максимум от 59,0 пункта спрямо 58,0 пункта през декември при очаквано равнище от 57,5 пункта.

В Германия нарушенията на веригите за доставки започват да намаляват и промишленият сектор е успял да отчете през януари най-устойчив растеж от пет месеца, показва допитването на Markit.

Производственият индекс е достигнал 60,5 след 57,4 през декември.

В сектора на услугите показателят е скочил до 52,2 спрямо свиването до 48,7 през декември. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад до 48,0 този месец.

Смесеният индекс, съчетаващ резултатите за двата сектора, се е покачил до 54,3 пункта спрямо 49,9 пункта предходния месец.

Във Франция растежът в частния сектор се е забавил повече от очакваното, като епидемията от Covid-19 и инфлационният натиск са се отразили силно на активността, сочат предварителни резултати от допитването на Markit.

Предварителният индекс за услугите се е свил до 53,1 пункта спрямо 57,0 пункта през декември при очаквано равнище от 55,3 пункта.

В производствения сектор спадът е лек, до 55,5 пункта спрямо 55,6 пункта предходния месец.

Смесеният индекс PMI е на равнище 52,7 пункта спрямо 55,8 пункта през декември спрямо очакваните 54,5 пункта. Спадът се дължи на отражението от петата вълна на Ковид-19 и покачването на цените на енергията, обяснява Markit.