Британската икономика се свива с рекордни темпове. По-бързо, отколкото през финансовата криза 2008-2009 година, тъй като компаниите в сектора на услугите затварят заради коронавируса. Това сочи публикувано днес проучване на компанията за маркетингова информация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), информира Ройтерс и БТА.

Индексът, който е отчетен миналата седмица, преди правителството да нареди затварянето на всички кръчми, ресторанти и други фирми, се основава на данните от мениджърите по доставките. Той сочи, че икономиката се свива с тримесечен темп от 1,5-2 процента.

Този спад вероятно ще бъде върхът на айсберга и ще изглежда малък на фона на това, което ще видим през второто тримесечие, каза икономистът от Маркит Крис Уилямсън.

В най-лошия момент от рецесията 2008-2009 година британската икономика се сви с 2,1 на сто за едно тримесечие.

Композитният индекс на мениджърите по доставките, който включва 85 процента от компаниите в цялото проучване, е потънал до 37,1 пункта спрямо 53 пункта - най-ниското равнище от януари 1998 година и под очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс.

Компонентът на анкетата, обхващащ услугите, бележи спад до 35,7 пункта спрямо 53,1 пункта, което също е рекордно ниско равнище.

Растежът е ограничен до малки области в икономиката като производството на храни, фармацията и здравеопазването. Търсенето в другите области се срива (...) като все повече домакинства и компании в страната и чужбина затварят врати, отбелязва той.

Индексът на мениджърите по доставките в промишлеността е спаднал до 48 пункта спрямо 51,7 пункта.

Британският финансов министър Риши Сунак обеща на компаниите миналата седмица 330 милиарда британски лири (380 милиарда долара) кредитни гаранции и предложи да плаща 80 процента от заплатите на служителите им, ако ги оставят в отпуск, а не ги съкратят.