Летищата и компаниите искат да бъдат прекратени санитарните ограничения срещу Covid-19 в Европа с аргумента, че имунитетът сред населението е такъв, че опасността от постъпване в болница и смърт е намаляла впечатляващо, предаде Франс прес.

Край на ваксинационните сертификати, тестовете и дори маските при пътуване със самолет? Основните организации на летищата и авиокомпаниите настояват за това с мотива, че колективният имунитет е достатъчен, за да се възстановят правилата отпреди пандемията. Това заявяват в общо комюнике европейското подразделение на Международния съвет на летищата - МСЛ Европа (ACI Europe) и Mеждународната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA).

МСЛ Европа, който обединява 500 летища на Стария континент, и МАВТ, която представлява 290 компании от цял свят, отбелязват, че много европейски страни се отказват от ваксинационните паспорти след отслабването на случаите на зараза през последните седмици. Те призовават да отпаднат всички ограничения, свързани с КОВИД-19, включително тестове, сертификат за ваксина и формуляри за местопребиваване. Те искат дори да отпадне задължителното носене на маски във вътрешните европейски полети между страни, където вече не се изискват маски в затворени помещения.

Две години след като Световната здравна организация (СЗО) заяви, че Covid-19 е достигнал пандемичен стадий, има все повече доказателства, че затварянето на граници не е ефикасно, изтъква Рафаел Шварцман, вицепрезидент на МАВТ за Европа.

Според генералния директор на МСЛ Европа Оливие Жанковек премахването на мерките ще върне най-сетне свободата на пътуванията и ще даде силен тласък на секторите на туризма и пътуванията. По думите му това е необходимо, след като по време на пандемията са били съкратени стотици хиляди работни места.