Дания, Норвегия и Швеция ще преживеят едни от най-лошите си икономически спадове тази година заради пандемията от Ковид-19, но ще се възстановят в голяма степен през 2021 година. Това сочи проучване на Ройтерс сред икономисти.

Икономическият удар изглежда малко по-силен от прогнозирания в априлското проучване и по-голяма част от региона е напът да преживее най-голямото годишно свиване от Втората световна война.

Ориентираните към износа икономики на скандинавските страни са изградени върху търговията и дейността на големите износители като шведския производител на камиони Волво (Volvo), датския транспортен концерн за морски превози А.П. Мьолер - Мерск (A.P. Moller-Maersk) и норвежката петролна компания Екуинор (Equinor) беше спъната от пандемията, която затвори заводи и наруши мрежите за доставки.

Очаква се брутният вътрешен продукт (БВП) на Швеция и Норвегия да се понижи съответно с 5 и 4,5 процента през 2020 година, сочи проучването, проведено между 21 и 23 юли. Това ще е най-големият спад от Втората световна война. Според прогнозите датската икономика ще се свие с 4,3 процента, което е най-голямият спад от финансовата криза през 2009 година.

Правителствата и централните банки на скандинавските страни вливат пари в икономиките си в опит да се преборят с отрицателното влияние на пандемията. Норвегия понижи лихвата си до рекордно ниско равнище през май, а шведската Риксбанк (Riksbank) разшири значително схемите си за изкупуване на облигации и запази нулевата си лихва.

Експертите прогнозират бързо възстановяване на скандинавските икономики през 2021 година, по-добро от очакваното в априлското проучване.

Швеция ще отчете растеж с 3,9 през идната година, Норвегия с 4 процента, а Дания с 3,8 процента, според проучването, въпреки слабото нарастване на заетостта. Прогнозите сочат минимален спад на безработицата между 2020 и 2021 година, каза главният икономист в банка Ес И Би (SEB) Роберт Берквист.

Той обаче предупреди, че прогнозите за 2021 година крият много неизвестни - как ще се развие ситуцаията в останалата част на света и дали ще има втора вълна на заразяване с коронавирус през идната зима.

Проучването на Ройтерс е проведено сред 29 икономисти от Швеция, 26 от Норвегия и 15 от Дания.