Мадрид ще обложи с данък онлайн гигантите, след като бъде сформирано ново правителство в страната, заяви днес временно изпълняващата длъжността министър на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо Сантамария, цитирана от Франс прес.

Испанските депутати трябва да се произнесат идната седмица за подновяване на мандата на сегашния премиер социалист Педро Санчес Перес-Кастехон.

"Вече го предложихме (...). Намерението ни е да го поставим отново на дневен ред, след като има правителство", каза Надя Калвиньо в ефира на радио Кадена сер.

Тя коментира, че най-добрият вариант ще бъде да се намери решение в световен план, тъй като става дума за световен проблем, но ако това не стане, ще трябва да се премине към действие, тъй като влиянието върху икономиката на страната не може да се пренебрегва.

Правителството на Педро Санчес прие през януари проектозакон да се облагат с данък от 3 процента генерираните приходи от някои дейности на дигиталните гиганти Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon), наричани Гефа.

На въпрос за евентуални санкции от САЩ, Надя Калвиньо отговори, че е "много рисковано" да се предвижда реакцията на Вашингтон, "тъй като става дума за непостоянно поведение".

"Аз вярвам, че финансовият министър Стивън Мнучин осъзнава необходимостта от постигането на решение в световен план. Той е заинтерсован да се намери справедливата форма на облагане с данък на големите дигитални платформи", добави тя.

Френският парламент прие окончателно на 11 юли облагането с данък на интернет гигантите и така Франция стана пионер в това начинание, отбелязва АФП.