Хотелиерите масово планират да намалят цените както на пакетните си услуги (70.8%), така и на нощувките (53.1%), съобщава Economic.bg, позовавайки се на данни от анкетно проучване на Националния статистически институт (НСИ) за работата на местата за настаняване в България през юни.

Това е поредният месец, в който в анкетата на НСИ хотелиерите казват, че планират намаляване на цените за нощувки и пакетни услуги. Интересното тук обаче е, че с напредване на сезона се увеличава процентът на хотелиерите, които смятат да предприемат този ход. До голяма степен това може да се обясни с факта, че чуждестранните туристи ги няма и курортите и хотелите са почти празни.

Въпреки това през шестия месец на годината 28.8% от управителите отчитат увеличение в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 36.4% посочват, че няма промяна в тях. През следващия един месец 50.5% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността със собствени средства, 28.3% няма да могат да се справят сами, а 20.7% от анкетираните посочват, че ще успеят да направят това до 100%.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през юни се увеличава процентът на ръководителите на местата за настаняване, които смятат да продължат да работят, макар и с намален обем (64.4%), или очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение (17.3%). Същевременно 12.9% от тях предвиждат временно да преустановят дейността си и 3.8% прогнозират да я прекратят.