Прилагането на новия цифров европейски COVID сертификат да започне още от 1 юли. За това настояват от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета - ХОТРЕК, цитирани от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация - единственият пълноправен член на организацията за България. Предложението е подкрепено и от Европейския алианс на туристическия манифест, който включва над 60 туристически организации от ЕС, допълва БТА.

Според представителите на ХОТРЕК прилагането на сертификата трябва да започне много бързо, дори и преди юли, за да се подкрепи по този начин навременното рестартиране на сектора за жизненоважния летен сезон и за да се възстанови свободата на движение в рамките на ЕС и Шенгенското пространство.

Припомняме, че в петък (28 май) служебният министър на здравеопазването

д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС

за извършена ваксинация срещу COVID-19. Въвеждането на европейския цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19 у нас става възможно, след като Националният системен интегратор "Информационно обслужване" проведе успешни тестове и завърши интеграцията на българската система със системата на Европейската комисия. Това означава, че българските сертификати са съвместими с издаваните от системите на другите държави от ЕС.

По регламент сертификатът влиза в сила от 1 юли 2021 г.

Централната система се очаква да започне работа още на 1 юни, което ще даде възможност на държавите членки, които имат техническа готовност, да издават зелени сертификати още от следващия месец.

Очаква се зеленият сертификат да улесни значително пътуването в европейските държави.

Като общ инструмент на ЕС, "Цифровият сертификат за COVID" (DCC) ще предостави удобно доказателство, че притежателят е бил ваксиниран срещу COVID-19, възстановен от вируса или е получил отрицателен резултат от антигенен или PCR тест.

От ХОТРЕК призовават и държавите-членки на ЕС да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като тестване или карантина, в съответствие със споразумението, постигнато между институциите на ЕС. От организацията подчертават, че всяко забавяне в прилагането на сертификата или допълнителни ограничения ще подкопаят шансовете за успешно възстановяване на сектора.

Какво още трябва да се изясни?

Държавите обаче все още трябва да координират редица политики относно здравния цифров сертификат, подчертават от ХОТРЕК. Необходими са общи времеви граници за валидност на направените тестове, като от организацията предлагат антигенните да са с валидност от 24 часа, а PCR тестовете - 72 часа. Да се уточни възрастта, която да е една и съща за ЕС, за това кои деца и младежи няма да имат необходимост от тестове за преминаване на границите, за да се улесни планирането на семейните пътувания. Както и да се гарантира липсата на допълнителни изисквания за транзитни пътници в транспортните центрове. Освен това е необходимо и бързото приемане на европейския формуляр за локация на цифрови пътници, който да бъде свързан със здравните цифрови сертификати, за да се подобри ефективността при качване на пътници и да се избегнат дългите опашки в транспортните центрове. Тези мерки биха спомогнали за възстановяване на доверието в трансграничните пътувания и биха гарантирали безпроблемно преживяване за пътуващите, упражняващи свободата си на движение, подчертават от ХОТРЕК.