Частните финансови активи в света са достигнали рекорд по време на пандемията. Това сочи проучване на германския гигант в застраховането Алианц (Allianz), който днес публикува годишния си доклад за световното богатство, предаде ДПА.

Въпреки че пандемията хвърли в хаос световната икономика, брутните финансови активи на домакинствата по света са достигнали 200 трлн. евро (231 трлн. долара) за първи път през 2020 година, отчита компанията. Това означава растеж от впечатляващите 9,7 процента за годината, отбелязва БТА.

Експертите от Алианц очакват тенденцията да продължи и за момента прогнозират увеличаване със 7 процента на световните финансови активи през 2021 година.

Основен двигател миналата година е било натрупването на спестявания, отчасти заради различните локдауни, при които много хора нямаха възможност да пазаруват и пътуват както обикновено.

В резултат общият обем на спестяванията в света е нараснал с близо 80 процента до рекордните 5,2 трлн. евро за година, отчита Алианц.

Парите, които просто са си стояли в банкови сметки, са се утроили през 2020 година, а световните банкови депозити са нараснали с 11,9 процента, достигайки за първи път двуцифрени стойности.

След приспадане на дълговете, световните финансови активи на частните домакинства в 57 страни, обхванати от проучването, са се повишили с 11 процента през 2020 г. до 153,5 трлн. евро нетно.

Докладът обхваща пари в брой, банкови депозити, ценни книжа, застрахователни искове и пенсионни фондове, но не и недвижими имоти.