Няма нито един българин в акционерите на летище "София". Това заяви пред bTV изпълнителният директор на концесионера на летището Хесус Кабайеро по повод интервю на транспортния министър Христо Алексиев пред "Медиапул", в което той твърди, че фирми на бизнесмена Кирил Домусчиев участват в концесията.

Кабайеро беше категоричен, че в "СОФ Кънект" българи няма.

Той заяви, че през април са внесли 660 млн. лв. и 24 млн. евро имат да инвестират през целия период на концесионния договор.

"43 милиона евро ще инвестираме в идните 5 години за Терминал 2. През идната година ще инвестираме повече от 200 млн. евро за изграждане на новия Терминал 3", посочи Кабайеро.

По отношение на изграждането на Терминал 3 Кабайеро обясни, че инвестициите трябва да бъдат разработени така, че да се адаптират спрямо стратегиите за трафика, за пътникопотока.

В коментар на решението на предишното правителство за освобождаване от концесионна такса за 10 години, директорът уточни, че тази годишна такса не е отменена, а е само отложена и ще бъде заплатена на края на последните 10 години.

"Сега сме в най-тежката финансова криза в авиоиндустрията за всички - за туроператори, за авиолинии. В летището имаме дефицит в момента, повече от 30 млн. евро годишно губим и беше важно за нас това решение, за да поддържаме това високо ниво на инвестиции в този контекст, да имаме напълно действащ Терминал 3 след 10 години, тоест да инвестираме 200 млн. евро в този период. Това е държавна стратегия да се разработва и развива летището в тези времена на криза, така че е важно да кажем, че не ги отменяме, а ги отлагаме, за да поддържаме тези високи нива на инвестиции и да имаме Терминал 3 след 10 години", обясни бизнесменът.